2012-03-20

Vart tar lagen mot åldersdiskriminering vägen?

I regeringens propositionsförteckning angavs att det skulle komma förslag om förbättrad lag mot åldersdiskriminering idag den 20 mars. Det skulle inte vara en dag för tidigt, men tyvärr verkar det som att propositionen istället blir fördröjd. Det är oroande.

Redan hösten 2010 överlämnades utredningsbetänkandet om stärkt skydd mot åldersdiskriminering och remissförfarandet avslutades i december 2010, alltså för mer än ett år sedan. Länk till PROs remissvar.

En förbättring av lagen är mycket angelägen. Vi från PRO ställde oss bakom huvudprincipen i betänkandet - att ålder inte får utgöra en diskrimineringsgrund, även om vi också hade en del invändningar.

Nuvarande lagstiftning innehåller stora brister och medför orättvisor mellan olika åldersgrupper.

När nu lagförslaget dröjer så har jag tillsammans med några samarbetsorganisationer begärt en uppvaktning av statsrådet, Erik Ullenhag. Vi måste få veta varför det tar så lång tid och trycka på för att erforderliga förbättringar av lagen görs så snart som möjligt.

För tro det eller inte - idag är det faktiskt tillåtet att diskriminera på grund av ålder på en lång rad samhällsområden. Anmälningar läggs bara ner, eftersom det inte finns något lagstöd för att driva dem. Så kan det inte få fortgå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar