2013-10-01

Välfärden måste ständigt erövras

Idag den 1 oktober, på FN:s internationella äldredag, presenterar organisationen Help Age International för första gången en ranking över vilka länder som är bäst att leva i för äldre. Rapporten visar att Sverige toppar listan över världens länder när det gäller äldres livskvalitet och levnadsvillkor.

Jag blir riktigt glad över resultaten. Sverige är ett bra land för äldre att leva i inte tu tal om det. Det visar också vår egen undersökning där 95 procent av PRO:s medlemmar uppger att de är mycket eller ganska nöjda med det liv de lever.

En viktig orsak till detta är att Sverige under de senaste 100 åren byggt upp sociala trygghetssystem för att bekämpa fattigdom, bland annat hos den äldre befolkningen.

I år är det exakt 100 år sedan pensionsreformen klubbades igenom i Sveriges riksdag. Det beslutet är en verklig milstolpe i svensk välfärdspolitik. Under 1900-talet har också en rad sociala reformer för äldre avlöst varandra, inte bara vad gäller pensioner utan också inom vården och omsorgen.

PRO har varit en av drivkrafterna bakom flera av dessa.

Idag står vi inför helt andra utmaningar än vid förra sekelskiftets början. Vi lever längre och vi pensionärer blir en ökande andel av befolkningen. Som äldre och friskare är vi en tillgång för samhället samtidigt som en minskande andel förvärvsarbetande ska jobba ihop resurser till fler.

Men, det finns en risk med rapporter av det här slaget som Help Age idag presenterade. De visar hur länderna har det på generell nivå. Den tar inte upp skillnader mellan olika grupper äldre.

Jag är bekymrad över att dessa skillnader nu ökar, att de socioekonomiska klyftorna blir tydligare. Pensionsmyndigheten rapporterade i somras att varannan kvinna som blir pensionär får en pension under fattigdomsgränsen. PRO:s medlemsundersökning visar att genomsnittsinkomsten för en medlem är 13 800 kronor före skatt.

En undersökning från Äldrecentrum i Stockholm som presenterades så sent som igår visar att hälsa, livssituation och levnadsvanor varierar mycket i den äldre befolkningen i Stockholm. Kvinnor har sämre hälsa än män och ensamboende rapporterar i större utsträckning både sämre hälsa och levnadsvanor än samboende. Utbildning, det arbete man haft och den inkomst man har är av stor betydelse för levnadsvanor, hälsa och funktionsförmåga när man blir äldre.

Help Age´s undersökning visar att det är mycket vi kan vara nöjda med i Sverige. Vi är unika på många sätt när det gäller äldreomsorg med mera. Men utvecklingen i Sverige idag visar att vi inte får slå oss till ro.

400 000 pensionärer är medlemmar i PRO. Det är många frågor som även framöver söker sin lösning. Välfärden måste ständigt erövras. Vi pensionärer ska vara med och forma de lösningarna tillsammans med alla andra i samhället. Rättvisa villkor, rättvis fördelning, inflytande och icke-diskriminering av äldre är självklar frågor som står på PRO:s agenda inför valrörelsen 2014.

3 kommentarer:

  1. NilsErik Eriksson1 oktober 2013 kl. 16:40

    Så länge som en pensionär får hem sju lådor med fryst mat och så länge som äldre sjukliga människor inte själva får bestämma om de skall få flytta in i ett äldreboende, så ligger vi inte i topp. Vi äldre har fortfarande mycket att kämpa för.

    SvaraRadera
  2. Allt under 15000 i månaden borde vara skattefritt! Det ger ökad konsumtion och stärker samhället för alla medborgare!

    SvaraRadera
  3. Du nämnde en summa på 13800 per månad före skatt. Vad skall de som får 4700 kronor före skatt leva på? Han miste äldreförsörjnings stödet när han flyttade ihop med en annan pensionär. Är det så det skall vara?

    SvaraRadera